Nye publikumspcer – del 1

Deichman er nå i full gang med å teste et nytt system for publikumspcer. Vi har tradisjonelt tilbudt Mac-er til publikum i Deichman, men tester nå et system basert på halvtykke klienter og Linux.

For å rekapitulere litt, så er det et ganske så komplekst system som krever litt serverkunnskaper, med ubuntu 10.04 i bunn, men det er ikke så veldig tidkrevende å sette opp. Vi kommer til å lage en steg-for-steg bruksanvisning som vi legger ut så snart som mulig, og bør vel lage en engelsk versjon også, da dette trolig vil være av interesse for flere bibliotek.

Det er et system av halvtykke klienter, dvs. maskinene du så var bare tomme skall med litt ekstra ram. Disse kjører et live-bilde fra en server, som også fungerer som gateway til internett. Mao. alt går via nett. Fordelene med dette er mange:

  • et bilde kan brukes på en rekke maskiner
  • absolutt ingen mulighet for virus/endringer fra brukere
  • oppgradering/endring gjøres bare på bildet
  • strømsvakt og ingen bevegelige deler som kan gå i stykker
  • gjenbruk av eldre maskiner

Bildet vi bruker per idag baseres for øvrig på lubuntu 10.04, som er en ekstra lettvekts ubuntu, så bildet blir lite og maskinene veldig raske. Publikumsbrukeren bruker lxlauncher, som er en lettversjon av netbook remix for ubuntu.

Mer om dette senere.

Her er utstyret til klientene:


Klientene bygger vi selv, av et tomt Gigabyte MiB kabinett, eller et ACE Sonay kabinett, med Asus ITX hovedkort og 2GB ram. Med en skjerm på 22″ kommer prislappen på rundt 3000,- per klient.

åpning Lambertseter
I skrivende stund har vi akkurat lansert vårt mest ambisiøse tilbud i den nye filialen på Lambertsetersenteret. Her har vi 14 klienter som drives av én enkelt server. Vi har testet åtte samtidige brukere som spiller av youtube-klipp i fullskjerm, uten problemer. Vi vil etter hvert utforme statistikk av bruk og trafikk, slik at vi kan gjøre oss opp et bilde over behovet.

Om Benjamin Rokseth

ikt-konsulent i Digitalt bibliotek på Deichman, server- og linuxnerd og nedsauset i semantisk web