Biblioteket i lomma


Internettbruk på mobilen tok virkelig av i løpet av 2010. Takket være den eksplosive veksten i salget av smarttelefoner, som iPhone og HTC Desire, foregikk mye av innovasjonen både når det gjelder maskinvare og programvare på mobile plattformer i fjor.

Mobilen er i ferd med å bli et avansert verktøy og har en del fordeler framfor pc-en: Mobilen har du alltid med deg, den vet hvor du er (GPS), den kan se (kamera, 2 stk. til og med!), den vet hvor du retter kameraet (takket være innebygd gyroskop og kompass), den er alltid på nett, touchskjermen gir unik mulighet til å bygge intuitive grensesnitt og snart blir den lommeboka di også.

To app, or not to app

Sånn generelt sett er det to hovedtrender innen programvare til mobile enheter. Den ene er å utvikle dedikerte applikasjoner (såkalte apps). Det vil si programmer som du må installere på telefonen din og som bare virker til ett bestemt operativsystem (for eksempel Google sitt Android-system). Den andre muligheten er å lage en mobilvennlig nettside (såkalt webapp). Det er rett og slett en nettside som er skreddersydd for mobile enheter.

Fokus hittil har i stor grad vært på å bygge dedikerte apps fordi man da har større kontroll og som regel får et bedre resultat enn med en webapp. Men dette er i ferd med å endre seg nå. Med utvikling av standardene som weben bygger på (for eksempel HTML5 og CSS3) er man i ferd med å kunne bygge web-applikasjoner som er like avanserte som tradisjonelle applikasjoner.

Vi skal ikke gå dypere inn i den materien akkurat her og nå, men vi skal ta en kikk på noen applikasjoner fra bibliotekmiljøet.

Applikasjoner

DC Public Library
DC Public Library har laget denne iPhone-appen som er ganske gjennomført. Du kan søke, fornye og finne generell informasjon om bibliotekene.

Stort pluss i margen og stjerne i boka for at de deler kildekoden til applikasjonen på DC Library Labs-nettsiden sin.

Seattle Public Library
Seattle har både laget en mobil-app og en wep-app ved hjelp av Boopsie. Du kan installere appen på en Android-telefon/iPhone eller bruke web-appen. Brukeropplevelsen på den dedikerte appen og web-appen er ganske lik, så jeg er ikke helt sikker på hvorfor de har tatt seg bryet med å lage dedikerte applikasjoner. Det er vel en del av pakka de har kjøpt, antar jeg.

Sjekk også ut intro-videoen de har laget.

Gladsaxe Bibliotekerne
Flere danske bibliotek har utviklet apper til mobiler, blant annet Gladsaxe. En ganske enkel app som lar deg søke, fornye, reservere og legge til titler som favoritter. Finnes både til iPhone og Android.

Silkeborg Bibliotekerne
Et annet dansk bibliotek med iPhone-app er Silkeborg. De har litt flere funksjoner enn Gladsaxe, men de henter det meste av innholdet direkte fra nettsidene sine. Dermed blir layouten rotete og det tar litt tid å laste sidene.

Overdrive Media Console
Verdens største leverandør av ebøker og elektroniske lydbøker til bibliotek, Overdrive, har en app til iPhone/Android som lar deg lese ebøker og høre på lydbøker. Hvis du er registrert på et bibliotek som kjøper tjenester fra Overdrive kan du koble deg til bibliotekets ressurser gjennom denne appen. Dessverre ingen norske bibliotek som er tilknyttet Overdrive ennå, så vi får ikke testet denne appen fullt ut.

Web-applikasjoner

NCSU
NCSU Libraries er som vanlig langt fremme når det kommer til bibliotek-teknologi. De lanserte sin mobilvennlige nettside for over et år siden. Her finner du informasjon om åpningstider/lokasjoner, du kan sjekke om de er ledige publikumspcer, søke, reservere rom, stille spørsmål og mer. En ganske avansert applikasjon som de tydeligvis har jobbet en del med. Mye funksjonalitet i tillegg til en enhetlig brukeropplevelse.

Pek mobilen din til lib.ncsu.edu eller ta en prøvetur direkte i nettleseren.


De har til og med laget en søt liten promo-film:

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

New York Public Library
New York Public Library har også en mobilversjon av nettsiden sin. Den ser ganske bra ut og har de funksjonene man venter å finne som søk, åpningstider og muligheten til å foryne lån, men utover dette er det ikke så mye spennende som tilbys. Test selv (fungerer også fra vanlig nettleser).

I gamlelandet, da?

Foreløpig er det ikke så mye action her til lands. Sølvberget har en enkel web-app og Mobibl-prosjektet til Libriotech virker lovende, men ellers har det vært stille. Det blir spennende å se om det skjer noe på mobilfronten i norske bibliotek i løpet av 2011. Vi på Deichman har muligens noe i ermet i hvert fall… :)

Sjekk forresten Biblioteklaboratoriet sin wiki for en oversikt over emnet eller libsuccess.org for en enda mer omfattende oversikt over bibliotek med apper.

Om Jonas Svartberg

er avdelingsleder for Digitalt bibliotek. Spillentusiast, gadgetfyr og biblioteknørd. Følg han på Twitter: http://twitter.com/jonassvartberg om du føler for det.