Verktøy for formidling av bokanbefalinger

I prosjektet med arbeidstittelen ”Bokanbefalinger til brukerne” er vi godt i gang med å utvikle en løsning der det er mulig å skrive inn en bokanbefaling og få den lagret i én database. Dette er i seg selv ikke spesielt revolusjonerende, men tanken er å samle alle anbefalingene som skrives rundt om i bibliotekene i Norge i denne basen. På den måten får vi et kraftig verktøy for formidling av bokanbefalinger til brukerne våre.

I dag skriver de fleste bibliotek anbefalinger av bøker, musikk og film som publiseres på ulike nettsider og blogger. Dette krever at brukerne finner frem til akkurat den nettsiden eller den bloggen for å få akkurat den anbefalingen. Kanskje er ikke de anbefalingene som er på akkurat den nettsiden så relevant for brukeren, kanskje h*n vil ha anbefalinger om bøker på et helt annet emne, sjanger eller for en spesiell aldersgruppe? Da kan en slik felles base være til stor hjelp!

Ved å gjøre oppslag i basen kan vi presentere anbefalingslister for barn, ungdom, krimslukere og diktinteresserte. Vi kan lage lister med anbefalinger som er skrevet for voksne eller for barn/ungdom, og disse listene skal enkelt kunne vises på egen nettside eller blogg. Alle, også biblioteksystemleverandørene, skal gis tilgang til basen slik at anbefalingene kan integreres i de ulike websøkene.

Det er bare fantasien som setter grenser for hvilken innpakning dere vil lage rundt hele eller deler av anbefalingene.

Om biblioteket ditt har begrensede ressurser og ikke anledning til å bidra med mer enn et par anbefalinger i året, vil det å bidra til denne basen gi tilgang på flere hundre anbefalinger for hver anbefaling du bidrar med selv. Høres ikke det fint ut?

Konseptet er enkelt:

Bokanbefalinger til brukerne

  • samler bibliotekenes anbefalinger i én felles, åpen database
  • samler anbefalinger for alle aldersgrupper
  • gjør gjenbruk av anbefalinger enklere
  • gir deg anbefalinger som passer ulike formidlingssituasjoner
  • gir deg flere anbefalinger enn du klarer å skrive selv
  • gir deg anbefalinger til egne nettsider, blogger, infoskjermer og andre formidlingskanaler
  • henter metadata om bøkene fra bibliotekkatalogene

Vi har allerede en god del anbefalinger i basen. Omtrent 3000 anbefalinger fra Ønskebok vil her få en renessanse, ca 600 anbefalinger skrevet av barne- og ungdomsbibliotekarer på Deichman er gjenfunnet i en gammel Filemakerdatabase som ikke lenger var brukbar og litteraturgruppas føljetong ”Månedens bok” som startet opp tidlig på 2000-tallet blir nå gjort tilgjengelig sammen med boktips fra bloggen ”Litterær puls”.

Dette er bare starten! Vi har mange flere anbefalinger liggende rundt på ulike servere, pakket godt inn i ulike formidlingstjenester. Nå skal vi grave de frem og få til bredere gjenbruk av de!

Høres dette interessant ut for ditt bibliotek? Har dere lyst til å bidra til å lage en stor og god anbefalingsbase? Ta gjerne kontakt med oss!

Vi skal gjennomføre en brukertest på Bibliotekmøtet i Stavanger, så kom innom standen til Deichmanske bibliotek og si hva du mener!

Hva skal til for at nettopp du kommer til å skrive en anbefaling her? Det vil vi gjerne vite! :)

Om Anne-Lena

jobber som spesialkonsulent og prosjektleder i Utviklingsavdelingen. Er koordinator for teamet Digital utvikling.