Bokanbefalinger er i drift. Bli med du også!

Bokanbefalinger banner

Bokanbefalingsbasen versjon 1 er ferdig! Jippii :)

Vi har en database og et API som fungerer og flere bibliotek bidrar allerede med anbefalinger til hele norges felles bokanbefalingsbase. Prosjektet er som tidligere nevnt støttet av Nasjonalbiblioteket i to runder.

I basen finner du anbefalinger av bøker for barn, unge og voksne. Du finner korte og lange anbefalinger, både av skjønnlitteratur og fagbøker.

Anbefalingene fra Ønskebok er med (hurra for gjenbruk!) og Trondheim folkebibliotek, Lillehammer bibliotek og Bergen offentlige biblioteks anbefalinger er også inne i basen.

Buskerud fylkesbibliotek, Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, samt Asker bibliotek står på terskelen til å bli med.

Hva stopper DEG fra å bli med å bidra til fellesskapet?

Vi har prøvd å gjøre terskelen så lav som mulig. Forhåpentligvis skal det være nok å lese denne bloggposten for å ta beslutningen om at du og ditt bibliotek vil bidra, men ta kontakt med oss dersom noe er uklart. Vi finner en løsning sammen!

Slik kan du og ditt bibliotek bidra

  1. Alle ansatte som skriver anbefalinger får et eget brukernavn og passord for å logge seg på anbefalinger.deichman.no. Der får dere tilgang til et enkelt skjema som dere kan skrive inn nye anbefalinger i eller kopiere inn anbefalinger dere allerede har skrevet.
  2. Dersom dere har en egen WordPress-installasjon kan dere installere en utvidelse/plugin som lagrer anbefalingene direkte til bokanbefalingsbasen når anbefalingen publiseres på bloggen.
    Utvidelsen/pluginet oppretter en egen innholdstype «Bokanbefalinger», men ellers ligner alt på slik dere vanligvis skriver et innlegg. Buskerud fylkesbibliotek har installert utvidelsen og har skrevet en veiledning.
  3. Dere kan koble dere mot databasen direkte via API-et vårt, for eksempel ved en kobling mellom hjemmesiden deres og databasen. Dere kan lese mer dokumentasjon på GitHub.
    Her må dere snakke med de som har laget hjemmesiden til biblioteket og få de til å gjøre en liten jobb med å integrere den mot API-et. Det skal være en enkel affære. Bergen offentlige bibliotek har allerede gjort det med sin hjemmeside (hjemmesiden er laget i Plone).
Deichmans litteraturblogg

Bokanbefalinger publisert på Deichmanske biblioteks litteraturblogg. Kilde: http://blogg.deichman.no/litteratur/

 

Anbefalinger fra Deichman vist på anbefalinger.deichman.no

Anbefalingene fra Deichmans litteraturblogg lagres også direkte i bokanbefalingsbasen og vises på anbefalinger.deichman.no

 

Slik kan du gjenbruke anbefalingene

På nettstedet anbefalinger.deichman.no kan du søke blant tusenvis av bokanbefalinger skrevet av kollegaer i hele Norge. Du kan lage deg lister med anbefalinger og bruke dem slik du vil. For eksempel kan du vise listene som RSS-strømmer på ditt biblioteks nettside, på en blogg eller på infoskjermer i biblioteket. Du kan også beholde dem som huskelister til en bokprat eller en utstilling.

Anbefalinger på Deichmans nettsider

Vi viser anbefalingslister på Deichmans nye nettsider. Kilde: http://www.deichman.no/inspirasjon

 

Buskerud har også laget en veiledning i hvordan dere kan hente bokanbefalingene inn i deres egen WordPress-blogg ved å bruke RSS-lenker. De anbefaler å laste ned en egen utvidelse for å gjøre presentasjonen så pen som mulig.

 

Screenshot fra Buskerud fylkesbibliotek

Buskerud fylkesbibliotek viser eksempellister som enkelt kan gjenbrukes på hjemmesidene til bibliotekene i Buskerud. Kilde: http://webloft.no/bokanbefalinger-rsstest/

 

PS: Det er også mulig å ta den enkle versjonen: lim inn RSS-lenken i WordPress sin standard RSS-widget (Utseende->Widgets) og gi listen en tittel.

Lag dine egne lister

Vi har knyttet anbefalingene til vår RDF-versjon av bibliotekkatalogen. Dette åpner opp for helt nye muligheter for å gjenbruke metadatane våre (opprinnelig lagret i MARC-format) og sette sammen lister basert på ulike kombinasjoner av metadata.

Tenk deg at en leseglad ungdom kommer innom og vil ha en ordentlig tykk bok med seg på ferie. En enkel listegenerering med en kombinasjon av målgruppe og sidetall gir deg en liste med anbefalinger som matcher kriteriene hans. La ungdommen lese gjennom anbefalingene, så kanskje han finner en bok han vil lese.

 

Lag lister

Eksempel på en liste generert til en leseglad ungdom som ikke er redd for tykke bøker

 

Når du lagrer anbefalingene dine i basen kan du enkelt hente de ut igjen som RSS-lister og vise de på bibliotekets egen hjemmeside.

Dersom flere ansatte bidrar, kan dere hente ut lister med «Pers anbefalinger» og «Karis anbefalinger». Slik kan dere gi personlige anbefalinger til brukerne deres på en enkel måte.

 

Vegards anbefalinger

Vegards anbefalinger – En liste som kan tas med til Lillehammer biblioteks hjemmeside

 

Vi har også laget noen eksempler på lister som du kan gjenbruke til hjertens lyst!

 

Eksempler på lister

Finner du ikke lister som passer dine behov. Gå inn på «Lag lister» eller «Søk» og lag din egen liste!

 

Mine lister

Og til slutt. Rosinen i pølsa for de som er registrerte brukere og kan logge inn på anbefalinger.deichman.no.

Du kan bla deg rundt, søke, lage lister og plukke med deg akkurat de anbefalingene du vil ha i listen din. Inne på profilen din kan du lagre spesialtilpassede lister og gi de det navnet du selv ønsker. Ypperlig til en bokprat eller en «Petter anbefaler»-liste, der Petter ikke nødvendigvis har skrevet anbefalingene selv.

Syns du dette var bra? Vil du være med så heng på! :)

Om Anne-Lena

jobber som spesialkonsulent og prosjektleder i Utviklingsavdelingen. Er koordinator for teamet Digital utvikling.