Bildebaser.deichman.no på Omeka

 

Deichmanske bibliotek har i noen år hatt et samarbeid med 6 lokalhistorielag i Oslo. Historielagene har samlet inn, skannet og registrert bilder i en base som har vært integrert i biblioteksystemet.

Vi har ønsket å få bildene over i en mer fleksibel løsning, med en enklere registrering for historielagene og, ikke minst, et mer presentabelt og brukervennlig grensesnitt. Valget falt på Omeka – ett  system laget for at museer, arkiver, akademikere eller entusiastiske amatører enkelt kan administrere og presentere sine samlinger som digitale utstillinger.

omeka1

Omeka er basert på åpen kildekode, og er gratis for alle å ta i bruk. En stab på 7-10 tilknyttet George Mason University sørger for at programvaren vedlikeholdes og videreutvikles, godt hjulpet et aktivt community av frivillige brukere rundt i verden om som bidrar med bugfikser, plugins og dokumentasjon.

Å migrere fra ett system til et annet byr som regel på utfordringer, men det har stort sett forløpt uten problemer. Google Refine (Heter nå OpenRefine) har vært til god hjelp for å rydde opp i metadata før import.

Vi har nå fått overført 3 av 6 historielag i Omeka – over 8 tusen bilder er nå tilgjengelige på bildebaser.deichman.no – værsegod ta en titt! Det er mange interessante og morsomme bilder fra Oslos bydeler, fra 1850-årene og frem til i dag.

omeka2

I løpet av høsten vil vi importere de resterende historielagsbasene, så følg med!

Om Petter Goksøyr Åsen